İhtiyacı Anlamak İçin Önemli Hissettir!

İhtiyacı Anlamak İçin Önemli Hissettir!

Her alanda ihtiyacı anlamak için yapılması gerekenler esasında aynı.  İhtiyacı anlayabilmek için en çok gereken iletişim konusu üzerinde yoğunlaşacağız.

İnsanlar kendilerini değerli hissettiren kişiler ile iletişim kurarlar. Bu durum hayatın her alanı için de geçerlidir. En başta arkadaş seçimimizi buna göre yaparız. Arkadaşlarımız bize kendimizi önemli hissettirirler. Peki bunu bir kurmaca ile mi yaparlar? Hayır onlar için gerçekten biz önemliyizdir ve bizim isteklerimiz ve arzularımız da önemlidir. Sevgili ve iş seçimimizi de buna göre yaparız. Her şey kendimizi önemli hissetme isteğimiz üzerine kuruludur.

Seçimlerinizi düşünün.. her seçiminiz kendinizi mutlu, iyi, güzel, huzurlu (ve bu örnekler çoğaltılabilir.) hissettiğiniz anlar, konular, şeyler ve insanlar üzerine yapılmıştır.

Sizin için kendinizi değerli hissetmek nasıl ki çok önemli ise müşterileriniz içinde o kadar önemlidir. Hatta sizin müşteriniz olup olmama kararını da buna göre verirler. Siz de müşterisiniz kendi örneklerinizi düşünün..

Kişiye kendini değerli hissettirebilmek için o nu tanımanız ve kişinin özeliklerine uygun hizmet vermeniz gerekir. Bunun için kişilik özelliklerini belirleyici birçok teknik, eğitim ve test var. Elbette ki bu bilgiler öğrenilebilir ve buna uygun hareket ederek güven oluşturulması sağlanabilir.

Müşteriniz olmaya ise ancak size tam olarak güvendikten sonra başlarlar.

Fakat kişilik özellikleri ile ilgili eğitimlerden edindiğimiz bilgiler her kişi ve durum için aynı kabul edilemez.

Bununla birlikte ve bunların hepsinden önce ve temelinde 3 önemli kişilik özelliğiniz vardır ki bu özellikler iletişimde bulunduğunuz kişiye kendini önemli hissettirecek ve size güvenmelerini sağlayacak özelliklerdir.

1.Sevgi

Her müşterinize koşulsuz ilgi ile mi yaklaşıyorsunuz?

Bazı insanlar vardır. Bu insanlar için deriz ki “İyi bir insana benziyor, çok pozitif” Bu düşüncenin müşteri de ilk gelişimi ile müşterinin beyni der ki “bu insan dan bana zarar gelmez” ve iletişim kanallarını koşulsuz olarak açmaya ve sizi dinlemeye başlar.

Bu insanların genel olarak olumlu duruşu, gülümsemesi, açıklığı, dinlemesi ve arkadaşça davranışları bu etkiyi sağlar.

Bu şekilde davranan insanlara karşı müşterilerde daha iyi niyetli yaklaşacaktır.

Satış dilinde sevgi konusunu niyet ile de bağdaştırabiliriz. İyi bir ilişkinin gerçekleşebilmesi için kısaca niyetin de iyi ve dürüstlük üzerine kurulu olması gerekir.

2.İşini sevmek

İnsanlar, yaptıkları işlerden gerçek anlamda memnun olmayabilirler. Ulaşmaya çalıştıkları hedefleri gerçekleştirememiş ve hayat amaçlarına henüz ulaşamamış olabilirler. Bu kişiler karşılarındaki kişiye karşı da daha az toleranslı ve eleştirel olabilir. Bu da ilişkinin kalitesini etkiler.  Hayatınızdan memnun olmanın yolu ise kendinize hedef olarak neyi belirlediğiniz ile doğru orantılıdır. Bu noktada öncelikle hedeflerinizin ne kadar gerçekçi olduğunu sorgulamanızı öneririm. Doğru hedefler ile hayatınızdan daha fazla memnuniyet duymaya başlayacaksınız.

3.Kendine güvenmek

İlişkide sürdürülebilirliği, arkadaşlığı oluşturmak için kendine güven önemli noktalardandır. Müşterilerinizin size güvenmesini istiyorsanız öncelikle sizin kendinize güvenmeniz gerekir. Tüm söylemlerinizde bilgiyi kullanmalı, net olmalı ve doğru metotları sunmalısınız.

Bu 3 olguyu yerine getirdikten sonra kişi size zaten güvenecek, sorularınıza karşılık verecek ve ihtiyacını size sunacaktır.

Kendinize güvenin! İşinizi siz iyi biliyorsunuz. İşinizi sevin ve..

Sevgiyle kalın.

Ruhan AKIN

MEC, Süpervizör, Eğitmen